В случая със Сашко от Перник се почувствах горд - така,

...
В случая със Сашко от Перник се почувствах горд - така,
Коментари Харесай

Доц. Околийски разкри: Безпрецедентната ситуация със Сашко е свързана с войната в Украйна и COVID


" В случая със Сашко от Перник се почувствах горделив - по този начин, както не бях се чувствал от доста време като българин. Човешката топлина, с която беше обградена всяка вест към Сашко ми сподели, че хората могат да бъдат обединени около една идея. И си дадох сметка, че това, което ни липсва е идея, някаква над човешка цел - каквито бяха в предишното влизането в Европейския съюз (ЕС)... ", сподели доцент Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация.

По думите на доцент Околийски днес сме изпаднали в реализиране на злободневни цели, слаби като излъчване и търсенето на едно дете с проблем и цялото сливане на страната, хората и доброволците и цялата наслада, която се появи, когато Сашко беше открит, вдъхнови доста хора...и нацията се сплоти, въпреки и за малко.

Според специалиста повода за това обединяване, въпреки и краткотрайно, е липсата на положителни вести, на изолацията след пандемията и войната в Украйна в този момент.

" Хората се усещат безпомощни как се развиват военните дейности... това да се повлияе на един деспот да спре войната и това форсира хората и опцията те самодейно да реализират нещо сплоти българите.

Това беше парченце вяра и наслада освен за този татко, само че и за всеки един от нас, че въпреки всички компликации, през които минаваме - политическа и икономическа рецесия, има и опитимистичен вариант за развиването на България ", уточни доцент Околийски, представен от БНР.

Според доцент Околийски по всички статистики българинът се дефинира като извънредно трагичен и пренебрегнат народ. Винаги измамен от историята и ориста и ни липсва тази позиция, че в действителност не сме толкоз зле:

" Според наше епидемиологично проучване за честите психологични болести в България се регистрира, че у нас е висок растежът не толкоз на депресиите, колкото на тревожните безпокойства. И че се страдаме, тъй като се сравняваме с по-богатите и по тази причина страдаме. А не гледаме, че имаме едно положително равнище на приходи и благоприятни условия, които ни дават опция да живеем обичайно.

Идват празници и с цел да ги прекараме добре, е добре да нямаш огромни упования, другият метод е да слезем от това " виенско колело на материалистичните стремежи ", да имаме все по-модерни движимости - това е капан, в който препускаме и консуматорското държание няма насищане и то води до празнина.

Ключът към приятното изкарване по празниците е да се задоволим с дребните неща и най-много да се радваме на междучовешките връзки. Това е в сърцето на положителното психологично здраве - човек в случай че желае да е благополучен и спокоен, би трябвало да бъде в естетика с околните си и със себе си.

Нужно е интелектуално изпитание, с цел да не считаш най-новия телефон за коледен подарък. Защото това е " капан на злото ", за да се терзае душата и да се тревожи, че би трябвало да има повече от другия - пари, триумфи, движимости, всичко това е суетност.

За щастието не е нужно доста - нужно е да знаеш кой си, къде си, в случай че това не е твоето място, да работиш в посока да го подобриш, само че малко по малко, без да бързаш да постигнеш някаква лесна цел... ", описа още специалистът.

Най-добрият подарък е книгата, смята още той, тъй като четенето е заслепение, влизаш в един различен свят, в който нямаш потребност от скъпи коли и бързи заеми, без значение е кой за какъв те мисли и ти не сравняваш с никого - нещо доста значимо за уравновесеното психологично здраве. Ти ставаш нравствен човек и това ни липсва в България - да се смирим, да станем по-духовни.

" И още - ние имаме по-добър запас за свързване с хората, в сравнение с хората в Осло - това е обнадеждаващо за нашия народ ", съобщи още доцент Околийски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР